Bihelti
Problem-z-odżywianiem-się-a-zaburzenie-psychodietetyki.jpg

Istotne Tematy

Poczytaj o sprawach istotnych dla Ciebie!

Wszystkie składniki odżywcze na talerzu czyli o zdrowym odżywianiu

Przede wszystkim należy pamiętać, że jeść zdrowo to znaczy jeść to, co służy naszemu zdrowiu i co jednocześnie lubimy. Tak więc dla każdego ten „zdrowy talerz” wyglądać będzie  inaczej – będzie różnił się szczegółami od talerza sąsiada przy stole, ale powinien spełniać pewne ogólne zalecenia, ustalone przez dietetyków.

Read More
H. Skopinska
Badanie składu ciała - analiza bioimpedancji elektrycznej

W badaniu składu ciała profesjonalnym analizatorem medycznym ACCUNIQ BC310, który znajduje się w Gabinecie Psychodietetyki BiHelti, wykorzystywana jest analiza bioimpedancji elektrycznej (BIA, bioelectrical impedance analysis). Jest to wiarygodny, nieinwazyjny, bezpieczny i skuteczny sposób badania składu ciała u osób zdrowych lub cierpiących na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy inne choroby.

Read More
H. Skopinska
Co BMI mówi o otyłości?

Wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) jest najbardziej znanym i najczęściej stosowanym sposobem sprawdzania, czy masa naszego ciała jest prawidłowa. BMI obliczymy przy pomocy prostego wzoru matematycznego: masę ciała (kg) dzielimy przez wzrost (m) podniesiony do kwadratu. Jeśli wynik tych obliczeń mieści się pomiędzy 18,5 a 24,9 masa ciała jest uznawana za prawidłową – statystycznie😊.

Read More
H. Skopinska
Jak pomoże Ci psychodietetyk...

Do gabinetu psychodietetyka często trafiają osoby posiadające sporą wiedzę o odżywianiu, zdobytą podczas stosowania licznych diet. Jak pokazuje życie sama dieta nie wystarcza, by osiągnąć swoją wymarzoną wagę (nie zawsze chodzi o odchudzanie). Zazwyczaj dieta jest traktowana jak lekarstwo – „zażyję, pomoże, odstawię”.

Read More
H. Skopinska
Psychodietetyka

Ta stosunkowo nowa dziedzina zajmuje się zależnością zachowań żywieniowych, a więc tego co jemy, jak jemy, ile jemy, od czynników psychologicznych, socjologicznych i kulturowych. Czynniki te wpływają na to, dlaczego wybieramy takie a nie inne pokarmy i w jakich okolicznościach po nie sięgamy.

Read More
H. Skopinska